Oefenplaats voor de toekomst
Juist op de basisschool zitten kinderen met allerlei verschillende achtergronden en overtuigingen bij elkaar in de klas. Dit maakt de basisschool een goede oefenplaats voor de ‘echte wereld’. Kinderen kunnen al vroeg leren over diversiteit, rechten en plichten, meningsverschillen en samenwerken.
Vroege ontwikkeling van democratische waarden
In de basisschoolleeftijd is het belangrijk dat kinderen leren over waarden zoals gelijkheid, vrijheid en solidariteit. Kinderen die van jongs af aan hiermee oefenen, integreren deze waarden op een natuurlijke manier in hun gedrag en denken.
Omgaan met diversiteit
We leven in een diverse samenleving met mensen van verschillende achtergronden, culturen en levensopvattingen. Door burgerschapsonderwijs leren kinderen al vroeg hoe ze respectvol kunnen omgaan met die diversiteit. Ze leren hoe ze verschillen kunnen waarderen en begrijpen wat leidt tot een samenleving waarin iedereen zich welkom voelt. En ja, dat kan ook met kleuters al!
Verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid
Door kinderen al vroeg verantwoordelijkheden te geven, zoals het meedenken over klassenregels of het participeren in een leerlingenraad, ervaren ze wat het betekent om betrokken te zijn en invloed te hebben. Ze ontdekken dat hun acties invloed hebben op anderen en op de wereld om hen heen. Dit helpt de leerlingen zich verantwoordelijk te voelen voor hun omgeving en de samenleving als geheel.
Beter begrip van maatschappelijke vraagstukken
Kinderen leren hun mening te vormen op actuele maatschappelijke en planetaire vraagstukken, zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Dit zorgt voor een bewustwording van de wereld buiten hun eigen directe leefomgeving en helpt hen om kritisch na te denken over hun eigen rol hierin. Ze leren ook hoe zij zelf – individueel of als groep – kunnen bijdragen aan positieve verandering.