Mbo’ers verdienen meer dan een schouderklopje: tijd voor échte waardering

In Nederland volgen meer dan 500.000 studenten een mbo-opleiding. Ze zijn de vakmensen van morgen: van zorgverleners tot technici, van koks tot bouwvakkers. Toch voelen veel mbo’ers zich niet gezien of gehoord. Onderzoek van het RIVM en Amsterdam UMC toonde eerder al aan dat dit gevoel van uitsluiting hun betrokkenheid bij de samenleving onder druk zet. Als zo’n grote groep zich niet vertegenwoordigd voelt, raakt het fundament van onze samenleving uit balans. Met WHY burgerschap mbo help je studenten hun plek in de samenleving te versterken.

 

De opleidingskloof: een nieuwe verzuiling

Karim Amghar, mbo-docent en programmamaker, beschrijft in zijn boek Maar dat begrijp jij toch niet hoe opleidingsniveau de nieuwe maatschappelijke scheidslijn is geworden. Hij stelt dat de onderwaardering van mbo-studenten (op elk niveau, van mbo niveau 1 tot en met niveau 4) niet alleen schadelijk is voor de studenten zelf, maar ook voor de Nederlandse economie. Personeelstekorten in sectoren als zorg, techniek, ICT en onderwijs zorgen voor stagnatie. Amghar benadrukt dat de grootste kloof in Nederland een opleidingskloof is en dat die overbrugd moet worden.

In een interview met De Correspondent zegt Amghar: ‘Mbo’ers laagopgeleid? Hooggespecialiseerde vakmensen, zul je bedoelen.’ Hij pleit voor passendere salarissen, verplichte maatschappelijke stages voor hbo’ers en wo’ers, en betere representatie van mbo’ers in de Tweede Kamer. Ook stelt hij voor om opleidingsniveau expliciet te benoemen in artikel 1 van de Grondwet, het verbod op discriminatie.

 

Met WHY mbo bouwen aan vertrouwen

WHY burgerschap mboOm mbo-studenten sterker te laten staan in een samenleving waarin ze zich niet altijd gezien voelen, ontwikkelen we bij Creathlon de WHY Methode voor het mbo. Deze methode helpt studenten maatschappelijke thema’s te verkennen, hun stem te vinden en hun plek in de samenleving bewuster in te nemen. WHY burgerschap mbo sluit aan bij de nieuwe kwalificatie-eisen én bij het verplichte examen burgerschap mbo, dat vanaf schooljaar 2026-2027 van kracht wordt.

WHY burgerschap mbo is beschikbaar voor niveau 1 tot en met 4 en is opgebouwd rond vier centrale thema’s: gelijkwaardigheid, groepsbelangen, macht en maatschappelijke visies. Het lesmateriaal maakt grote maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar in het klaslokaal, dicht bij de leefwereld van studenten.
Door studenten actief te betrekken bij hun eigen leerproces en hen te laten reflecteren op hun rol in de maatschappij, draagt WHY burgerschap mbo bij aan het vergroten van hun zelfvertrouwen en maatschappelijke betrokkenheid. Dit sluit naadloos aan bij Amghars pleidooi voor het erkennen van de waarde van mbo’ers.

 

Samen op weg naar een inclusieve samenleving

Het is tijd om de onderwaardering van mbo-studenten aan te pakken. Door initiatieven zoals WHY burgerschap mbo in te zetten en de inzichten van Karim Amghar ter harte te nemen, kunnen we werken aan een samenleving waarin alle opleidingsniveaus gewaardeerd worden. Laten we mbo’ers niet alleen zien als studenten, maar als de vakmensen die onze samenleving draaiende houden.

 

Meer weten over WHY burgerschap mbo en wat het kan betekenen voor jouw studenten?

Op creathlon.nl/why-mbo lees je hoe de methode aansluit bij de kwalificatie-eisen en het verplichte examen burgerschap mbo. Ook kun je eenvoudig een gratis zichtzending aanvragen. Zo ontdek je zelf hoe WHY burgerschap mbo bijdraagt aan meer zelfvertrouwen, betrokkenheid en bewust burgerschap in jouw klas.

Deel bericht